Caută
  • alex289713

Asigurarea în caz de accident în altă țară

Actualizată în: 1 feb. 2020


Dacă aveți un accident pe durata șederii în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. Aceasta înseamnă că procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine.

Dacă sunteți implicat într-un accident în străinătate, nu părăsiți locul accidentului. Vorbiți cu celălalt șofer și, dacă este cazul, chemați serviciile de poliție și/sau urgență.

Asigurați-vă că notați toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului.

Declararea accidentului

Completați declarația la locul accidentului.

În mod normal, asiguratorul vă pune la dispoziție un document standard. Unele asociații ale asiguratorilor au elaborat un formular european de constatare a accidentelor. Acesta vă va ajuta să colectați rapid toate informațiile necesare și va facilita soluționarea cererilor de despăgubire.

Dacă nu aveți un formular de constatare sau un formular de asigurare, notați neapărat următoarele informații:

data și locul accidentuluidetalii privind eventualele vătămări corporale și daune materiale, informații despre martori (nu uitați să le cereți datele de contact)datele de contact ale celuilalt șofer (nume, adresă, număr de telefon)datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer (inclusiv numărul poliței de asigurare)informații despre celălalt vehicul, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul (numărul și țara de înmatriculare, marca și tipul)datele de contact ale secției de poliție căreia i s-a raportat accidentulîmprejurările producerii accidentului.

Dacă sunteți de acord, și dumneavoastră și celălalt șofer, cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, semnați împreună o declarație. Acest lucru va facilita procedurile de acordare a despăgubirilor.

Atenție! Nu vă asumați răspunderea pentru producerea accidentului și nu semnați formularul decât dacă îl înțelegeți în întregime.

Dacă nu cădeți de acord, asiguratorul dumneavoastră va soluționa litigiul cu asiguratorul celuilalt conducător auto. În acest scop, se va baza pe raportul poliției, pe evaluarea daunelor și pe alte informații.

Pentru a vă susține cererea, trebuie să colectați:

fotografiideclarații ale martorilor și/sauun raport întocmit de poliție.

Trebuie să semnalați accidentul firmei de asigurări, chiar dacă nu doriți să solicitați despăgubiri.

sursa: https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/insurance/accident/index_ro.htm

29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate